Porten til otte dyder

Lad fantasien ledsage dig på en lille tur til Johanniterklostret i Viborg, hvor nu Pilehaven ved Sct. Ibs Gade er. Over jorden er intet tilbage af dette efter sigende prægtige kloster.

Som en klosterport står indgangen til Pilehaven. Noget tyder på, at johanniterne i 1285 turde binde an med et kloster i Viborg, efter at de havde sikret sig indtægter fra Sct. Hans Kirke og Sct. Ibs Kirke. En orden, der med rod i Jerusalems hospital tog sig af syge og nødlidende, virker naturlig i pilgrims- og kirkebyen Viborg.

Disse sortkappede munke med det ottetakkede, hvide kors på hjertets side må have fremtrådt som et eksotisk indslag. Korsbrødre var de, og båndene var tætte til korsridderne, der den dag i dag står i et glorificeret skær.

Klostret var firfløjet med kirken, viet til Johannes Døberen, som den nordlige længe. Ned mod søen lå frugthaven. En kirkegård lå øst og nord for kirken, og lidt længere mod nord lå en separat bygning, et lille hospital. Helt op til byvolden mod nord lå toften. Også vest for Sct. Ibs Gade havde klostret jord, formentlig med en lade. I 1578 var det endeligt slut med bygningerne. Materialerne gik til domkirken samt et adels- og domhus.

Korsbrødrenes otte spidser står for otte dyder: tålmodighed, retfærdighed, barmhjertighed, anger, godhed, sindsro, renfærdighed og standhaftighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *