Siden 1978 har Haveforeningen Hedehaverne mod nord afrundet Viborgs bydele øst for søerne. Nordre Ringvej adskiller kolonihaverne fra parcelhusene ved Vesterheden, Hedeskrænten, Hedebakken og Hedevænget.
Ingen tvivl om, at vejene skulle hedde noget med “hede”. De ligger på den gamle Nørrehede, som sammen med de lyngklædte Helvedesdale og Sønderhede indtil moderne tid fik lyngheden til titte direkte ind i byen.
Viborg, den gamle dame, svøbte sig midt i 1800-årene med en “brun lyngkrave”. I en tid, da byens fine fruer nok helst bar kraver af nertz, gjorde Enrico Dalgas med denne betegnelse lyngen til byens halsklud og kendetegn.
At bæltet af plantager nordvest for byen tidligere var lynghede, er en kendt sag. Men med de nævnte østlige heder udgjorde lyngkraven en sand halsedise.
Skal vi tro historikeren Hugo Matthiessen var Viborgegnen i den tidlige middelalder et tættere befolket ager- og skovland, som ufornuft gjorde til karrig hede. Hermed kom den stolte stad Viborg til at ligge som en oase midt i ødemarken.
Fra gammel tid bestod Viborgegnen af Nørlyng og Sønderlyng Herreder. Navnene vidner vel om et lyngens land, og tanken går til Bornholms berømte Højlyng.
Mon ikke, at den skarpe kontrast mellem byen inden for portene og heden lige udenfor gjorde netop Viborg til hedesagens by. Det toneangivende borgerskab var allerede beredt, da ingeniør Dalgas kom, så og sejrede. Heden gik heden, men fortjener egentlig bedre.