Viborg – i tråd med fortiden

Viborgskjorten

Når Leif, én af min barndoms legekammerater, dristede sig til at kalde mig Jesper Fårekylling, gav jeg igen ved at kalde ham Leif den Lykkelige uden Skjorte. Hvor jeg havde det fra, ved jeg ikke, men det gav tydeligvis balance i regnskabet.

Leif den Lykkelige (970 til 1020) var også i mine drengeår en kendt figur som vikingen, der opdagede Amerika – dengang: Vinland. Men at han både skulle være lykkelig og uden skjorte, var mig en gåde.

Den berømte prås gik op for mig, da jeg hørte folkeeventyret “Den lykkelige uden skjorte”. Den syge konge får at vide, at en skjorte fra en lykkelig mand kan gøre ham rask. Hans tjenere leder i øst og i vest for at finde en lykkelig mand med en skjorte, de kan købe til kongen. Mænd med skjorter er der nok af, men ingen er gennemlykkelig.

Endelig finder de den lykkelige mand. Da de dernæst vil erhverve hans skjorte, viser det sig, at lykken er skjorteløs. Moralen er klar nok. Lykken er ikke mammons træl. Den er ikke udvendig og materiel som en skjorte. En dansk skolekomedie i “to billeder” og diverse citater i litteraturen vidner om, at fortællingen om den fraværende skjorte er godt stof.

Leif den Lykkeliges habitus kender jeg ikke noget til, men jeg er ret så overbevist om, at han havde en skjorte, der lignede Viborgskjorten, en romersk inspireret tunika.

Viborgskjorten er fra Leif den Lykkeliges tid. Sammenkrøllet lå en god stump af hørskjorten dybt i et fugtigt stolpehul og ventede på en arkæologs årvågne blik. Det var i 1984. Arkæologerne var gået i jorden på Søndersøs nordvestlige bred for at præparere denne for Golf Hotel.

Blandt folk med interesse for det tekstilhistoriske står fundet som noget helt særligt. Viborgskjorten er et artefakt af international klasse. Den vidner om, at Viborgs håndværkere i den sene vikingetid kunne deres kram. Fagfolkene omsatte snart fundet til et nutidigt snitmønster, og færdige Viborgskjorter er også på markedet.

Under en byvandring forleden faldt snakken på Viborgskjorten, og det kom bag på mange, at Viborg også i Knud den Stores og Leif den Lykkeliges dage var så fint i tråd med tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *