Fra krydshvælv til krydsfiner

Jeg er ikke et mødemenneske. Ikke desto mindre kunne jeg godt gå og glæde mig, når mødestedet var havestuen i bibliotekets “jugendvilla”. Man så sig aldrig mæt på kunstneren Karl Hansen Reistrups udsmykning, en fantasi i rosenblade og -blomster og med et væld af puttende sangfugle.

Da manufakturhandler Carl Christensen i 1905 lod sin pragtvilla på Villavej 10 bygge, kunne han som ved et lykketræf trække på et par herrer, der havde tidens strøm med sig, det vil sige englændernes arts and crafts, franskmændenes art nouveau og tyskernes jugendstil.

I Danmark kom denne lykkelige alliance mellem håndværket, kunsten og arkitekturen til at hedde skønvirke. Et godt ord for noget, der var så skønt at skue. Arkitekt Valdemar Schmidt var med til at tegne kreditforeningens bygning i Viborg, og Karl Hansen Reistrup stod for den dekorative side i bygningsværket. Da de nu var her, tog de sig tid til manufakturhandleren.

Skønvirke er dekorativ kunst, der strutter af glæde over naturen, de gode materialer og de enkle former. Den lyse, krydshvælvede havestue har det hele.

Tidligere bibliotekar Erik Kierkegaard har i et langt arbejdsliv haft havestuen som daglig glæde. Glæden deler han i den kommende måneds tid med os alle. Rektors Lysthus i Latinerhaven har han udstyret med installationen “Fuglenes have”, der er hans personlige fantasi over Reistrups mere upersonlige dekoration.

Underværket i lysthuset var halvandet år undervejs. En stiksav, en pensel, krydsfiner i lange baner og fantasi i mindst lige så lange baner var det, han havde at gøre med. Det begyndte nok med dekorativt arbejde a la skønvirke, men så gik der mere og mere Erik Kierkegaard i det. Et eksempel på det samme har i flere år været at finde på Borgvold. De muntre fugle under halvtaget ved legepladsen er også hans skønværk.

Gået lidt nærmere på savklingen siger Erik Kierkegaard, at “Fuglenes have” er livsglæde, godt humør, fantasi, overraskelse, håndværk, rumvirkning, helhed, detaljerigdom og balance i én kørom. Planter, insekter, fugle og dyr udgør et virvar. Skønt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *