Hus med bolivianske rødder

Hvilket hus i Sct. Mogens Gade har ikke sin helt særlige historie, der adskiller det fra de andre? Mig bekendt fører kun én bygnings historie os til Bolivia i Sydamerika: nummer 33.

Avlsmand Morten Bøstrup fik i 1854 forhusets stueetage opført. Morten Bøstrup lod sig ikke nøje med Viborgs bymark, men købte en plantage i Bolivia. Den kastede så meget af sig, at han i 1883 turde binde an med en overetage og en helstøbt facade i senklassicistisk stil.

Sønnen Christian overtog både hus og plantage, hvilket gjorde, at han i 1892 kunne genopføre og forbedre sidehuset og baghuset, efter at en brand havde gjort skade.

Langt senere, fra 1942, kastede møbelsnedker Lars Larsen glans over bygården. Mange fine møbler forlod baghusets snedkeri. Fra 1973 ejede en medarbejder ved Viborg Stiftsmuseum herlighederne. Værkstedet kom i 1977 under navnet Paulunet til ny ære som base for den nystiftede teatergruppe Komplot. Otte “brandspil” satte i 1976 fut i fejemøget.

I forvejen agerede Komplot som et forlag, der tilmed fik et rodskud, antikvariatet Parnasset i Sct. Mogens Gade 37’s kælder. Hvor er det fint og godt og rigtigt, at Paulunet er genopstået som et kultursted – på rette sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *