Et meget almindeligt hus

Skottenborg 9 a. Jamen, dette er da ikke Skottenborg 9 a. Både-og. Dette er bygningen, som den nogenlunde tog sig ud indtil en råkold novemberdag 2006, da en kran fra Den Gamle By i Aarhus fjernede facaden i otte indrammede sektioner.
Folk fra Den Gamle By fik nys om, at Boligselskabet Viborg agtede at rive bygningen ned. De stod netop og manglede et “meget almindeligt hus” til den nye, gamle by. Skottenborg-huset lever helt op til kravet.
Stueetagen er fra 1882, førstesalen og kvisten fra 1924. Derefter stod det med seks små lejligheder til hverdagsmennesker. En portåbning blev til en lille butik. Heri residerede fru Ruskjær, da jeg som knægt boede i Skothus ved siden af. Jeg var mest interesseret i fruens lille slikdisk. Men hun kunne også rulle tøj, sælge tobak og fremstille velklædte dukker. Mine forældre kaldte hende “rulledamen”.
Som journalist fulgte jeg arbejdet med at registrere og sikre de mange almindeligheder. Hele husets historie lå kapslet inde i lag på lag af tapet og maling. “Maling og kit dækker snavs og skidt,” som det hedder. I Den Gamle By står det som en tidslomme fra 1974, men med tråde tilbage i tiden. Fru Ruskjærs butik er nu Salon Anni fra Balle på Djursland.
Murer Peder Christian Jacobsen lagde den oprindelige grundsten i Skottenborg. Murerlærling Jacob Lantz fik i april 2013 lov til at lægge grundstenen i Havnegade. En symbolsk femkrone under den skal holde fattigdommen fra døren, hvilket Den Gamle By godt kan have brug for i disse trængselstider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *