Bymanden opfordrer: “Gå efter detaljen”

Gratis håndbog for fodfolk indeholder 100 historiske ståsteder i Viborg.

“Talende detaljer” i Viborgs bybillede skal inspirere byvandrere til små lystture. Inspirationen har form som den 144 sider store og rigt illustrerede bog “Gå efter detaljen – Viborg-vandring med 100 historiske ståsteder”. Og den er gratis.

Pseudonymet Bymanden lægger således navn til sin femte bog om vidt forskellige emner, der alle har Viborg som omdrejningspunkt. Denne gang går Bymanden målrettet efter at lede byvandrere godt på vej, men bogen kan også gøre sig i en magelig stol.

– Det er en kendt sag, at den, der stirrer ud i horisonten, blot ser det tomme ingenting. En berømt arkitekt sagde, at “Gud findes i detaljen”, og i den ånd har jeg skrevet den lille bog, siger journalist Jesper Overgaard, Bymandens bagmand.

Bogen opstod detalje for detalje som “Dagens talende detalje” på Facebook. Nogle af dem har også optrådt som “bagateller” på folkebladets bagside.

– Flere af mine venner opfordrede mig til at gøre detaljerne til en bog. Jeg tror ikke, at det kun var af høflighed. I øvrigt havde jeg selv denne bagtanke, men det er ikke så enkel en sag at få en bog på gaden, siger Jesper Overgaard og fortsætter:

– Også denne gang har bogtrykker Per Nørhaven påtaget sig giverens rolle. Når han optræder i denne rolle, stiller han én betingelse: Bogen skal være gratis. Sådan har jeg det også, så det må jo siges at være det perfekte samarbejde.

Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum har haft den svære opgave at markere de 100 ståsteder på kort. Da stykkerne blev til, var det i spredt og tilfældig orden, hvilket godt kan gøre bogen svær at finde rundt ud.

– Men hvad gør det, at læserne mister orienteringen, når de går rundt? Med sanserne åbne støder de blot på flere af den historiske bykernes detaljer. Viborg har så meget på hjerte, siger Jesper Overgaard.

Han slår samtidig et slag for Viborg-Guiderne, der gennem Viborg Museum lader sig hyre til faste ture og temature.

Viborg Museums og Skovgaard Museets fælles infokiosk i kunstmuseets have udleverer bogen. Det samme gør Antikvariatet Viborg, Jernbanegade 35. Bymanden står som en del af Viborg Museums sommerprogram for to “detaljeture”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *