Slaget på Taphede torsdag den 6. oktober 1334 er et spændende stykke danmarkshistorie. Og så lige uden for Viborgs porte. Kommunen lod sig inspirere af slaget og “den kongeløse tid” i Danmark fra 1332 til 1340, da nogle af Taphede-bydelens veje skulle have navne.
Vi kan trække linjen tilbage til mordet på Erik Glipping i Finderup Lade natten til den 22. november 1286. Sønnen Erik Menved overtog kongetitlen. Da han fik alderen til det, begyndte han at ødsle med rigets penge, både til krige og til ridderturneringer. Erik Menved udskrev store skatter og stiftede gæld. Jyderne på Viborg Ting var i oprør. Borgen på Borgvold fra 1313 var ét af Menveds skræmmemidler.
Lillebror Christoffer (den anden) overtog i 1320 et pantsat Danmark. Danmarks stormænd bandt ham med en håndfæstning. De helt store pantherrer var de tyske grever Gert (den kullede) og Johan (den milde). Kongen havde også et anstrengt forhold til drost Laurids Jonsen, marsk Ludvig Eberstein – med bånd til Viborg – og adelsmand Knud Porse.
En overgang måtte Christoffer se sig tilsidesat af drengekongen Valdemar, der blot var grevernes og stormændenes redskab. Christoffer kom til igen. Efter at han i 1334 døde, var Danmark uden konge. De to tyske grever sad solidt på landet. Alene gælden for Jylland var på 100.000 mark sølv, svarende til 23 ton sølv.
Junker Otto, Christoffers næstældste søn, prøvede i 1334 at snuppe kongekronen og satte sig hermed op imod Gert. Otto hastede med en hær mod Viborg. Målet var Viborg Ting med hyldningsstenen.
Med sine lejesoldater bremsede Gert ham og tog ham til fange, inden han nåede til magtens Viborg. Slaget fandt sted på Taphede den 6. – eller måske den 7. – oktober 1334. Intet er underligt nok fundet fra slaget, bortset fra en signet, der efter mange år dukkede op på kamppladsen. Den havde tilhørt den tyske adelsmand Johannes Kokerbek.
Danmark var uden konge helt frem til sankthansdag 1340, da Valdemar Atterdag – Ottos lillebror – samlede riget. Adelsmanden Niels Ebbesen banede vejen til kongestenen ved at dræbe Gert, der havde hovedkvarter i Randers.
Viborg kan opvise Navnløs og Mageløs. Hvorfor ikke også Kongeløs? Men Historieløs? Nej.