Den tredje udgave af håndbogen “Gå efter detaljen” indeholder hele 178 historiske ståsteder.
Det begyndte med kvinderelieffet på Lille Rosenborg i Domkirkestræde. En detalje, der kom til orde. Stykke for stykke har 177 andre detaljer fra bybilledet føjet sig til.
– En historisk kyndig ven og jeg stod og studerede relieffet. Hvem forestillede det? Ingen af os kunne give et svar. Vi kom ind på, at byen er fyldt med den slags detaljer, som lever i skyggen, men som fortjener at komme frem i lyset. Idéen til en byvandringsbog var født, siger journalist Jesper Overgaard.
Viborg er byvandringernes by, men har aldrig haft en rigtig håndbog til fodfolket. Med “Gå efter detaljen” har vandrerne noget at gå efter.
– Detaljerne er som maggiterninger. Kokkeriet begynder småt og udvikler sig til noget større, gerne med hjælp fra kokkene selv, siger Jesper Overgaard, der også er kendt under pseudonymet Bymanden.
De to første udgaver af “Gå efter detaljen” indeholdt henholdsvis 100 og 113 “talende detaljer”. Disse går igen i den stærkt udvidede tredje udgave. Som noget nyt er ståstederne så nogenlunde geografisk opdelt.
– Længe gik jeg tilfældigt frem. Efterhånden som antallet voksede, skelede jeg mere og mere til, hvad jeg oplagt manglede at bringe frem, siger han.
I et samlet oplag på 3000 styk er de to første gratis udgaver kommet ud til interesserede, der ønsker at kunne tolke byens stemme. Også nummer tre på 192 sider er gratis. “Gå efter detaljen” er nemlig en gave til Viborg og byens gæster fra bogtrykker Per Nørhaven og forfatteren.
Bogen er blandt andet at få i Viborg Domkirke, Skovgaard Museet, Viborg Kunsthal og sommerens infokiosk i Skovgaard Museets have.