Med front mod gaden

Ingen regel uden undtagelse. Den i øvrigt seværdige Viborg Miniby på Lundvej viser et Viborg fra 1800-tallets første halvdel. Dog er udgaven af Sct. Mogens Gade 9 med en kamgavl fra 1884.

Argumentet for at bøje reglen netop her er det bedste. Det middelalderlige gavlhus får i den grad karakter af netop den kamtakkede gavl. En tidligere trappegavl gik til. Mellem 1811 og 1884 var huset uden denne pryd.

Arkitekt Hans Christian Amberg er gavlens mester. Også gavlfronten i Sct. Mathias Gade 51 er hans værk, ligesom han satte sit præg på Sct. Mogens Gade 31. Engagementet i Viborg kom sig sikkert af, at storebror Herman Amberg på de tider var domorganist i byen.

Hvem der byggede tvillingerne Sct. Mogens Gade 7 og 9 står lidt hen i det uvisse, nok landsdommer Jens Mogensen Harbou, død i 1549, eller herremand Mogens Thomsen til Damsgaard, død i 1521. Tidsmæssigt passer Jens Mogensen bedst, mens sidstnævnte gemmer på den mest interessante historie.

Da Mogens Thomsen var død og begravet, lod Christian den Anden ham grave op, så han kunne dingle i galgen og derpå komme i uindviet jord. Kongens folk havde på Damsgaard fundet remedier til forfalskede dokumenter. Netop denne aktivitet var han beskyldt for at have udøvet. Frederik den Første tog ham til nåde. Liget kom tilbage på den sikre side af kirkemuren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *