Tung ting på gyngende grund

Før stålskulpturen “Heartedge” i 2010 fik sin betonkant ved Viborg Kunsthal, var den lige en tur omkring en skrotplads som gammelt jern. I sidste øjeblik fik kunsthallen lassoen i den.

Kunstneren er Morten Stræde. “Heartedge” fik en midlertidig plads i København, da byen i 1996 var europæisk kulturhovedstad. Så kom den til åen i Bjerringbro, men en vejudvidelse sendte den ud i mørket.

I 2010 havde Morten Stræde soloudstillingen “Byen og verden” i kunsthallen. Inspirationskilden var bogen af samme navn, forfattet af Peer Hultberg. Mens Morten Stræde har et højskolemiljø som baggrund, var Peer Hultberg landsdommersøn. Begge dog med afsæt i “byen”, det vil sige Viborg.

At skulpturens genopstandelse og udstillingen kom til at hænge sammen, var en tilfældighed. En herboende storentreprenør fik i Polen specialfremstillet betonmuren. Den ser måske ikke ud af så meget. Sandheden er, at halvdelen af muren står under jorden for at sikre et fodfæste på den bløde bund.

Med hjælp fra Morten Stræde fik den skrammede stålskulptur den originale røde farve. For kunstprofessoren var hjertet en hjertesag, og det står på listen over hovedværker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *