Fortiden laver numre

St. Sct. Hans Gade 4 udmærker sig ved sin smukt formede facade og et husnummer, der tilsyneladende er helt hen i vejret. Store jerntal danner nummeret “338”.

Tallet er fra en tid, da Viborg endnu ikke havde husnumre, der fulgte gaderne, og som efter engelsk mønster havde de lige numre til højre og de ulige til venstre. I en forholdsvis lille by som Viborg var det i mange år nok at finde et hus efter opskriften “14 favne fra Søgyden søndenpå”.

Det første nummersystem var mest af hensyn til brandforsikringen, men i 1800-tallets sidste halvdel gik det ikke længere an, at virvaret af numre gik på tværs af gadenavnene. I øvrigt var det først med gadeloven fra 1868, at provinsbyerne fik ret til at give gaderne officielle navne.

De, der går lidt ned i materien, kan indvende, at St. Sct. Hans Gade 4’s matrikel har nummer 166. Det enkle svar er, at facaden i den nuværende form er fra 1870, og at Viborg i 1876-1877 indførte nye numre til matriklerne.

Domkirkearkitekt Julius Tholle er manden, som købmand Natalius Samson satte til at omskabe det hus, som adelsparret Anne Margrethe Linde og Janus Friedenreich i cirka 1750 lod opføre. Julius Tholles svaghed for den tidlige italienske renæssance skinner tydeligt igennem. Læg i øvrigt mærke til udsmykningen med apotekerstave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *