Blandt muntre munke

Valdemar Ulriksen, der som Palæs restauratør fra 1957 til 1980 var med til at gøre kælderens “Ly” til det, det er i dag, gav én af byens lidt skæve personligheder en god del af æren: lokalhistoriker, sparekassebogholder og turistmand Holger Ballund Jensen.

Holger Ballund Jensen (1893-1975) var en habil maler, kalligraf og rimsmed. “Krostuen i kælderen” åbnede den 10. april 1954. Allerede da Ulriksen tre år efter kom til, var den med træskårne munke, muntre vers og bogstavgåder på væggene, og “Baasen” var indført. Ifølge restauratøren var de muntre påfund den gode Ballunds værk.

Etablissementets fulde navn er “Munkekælderen Latinerly”. I sin soldatertid i København fattede Holger Ballund Jensen en kærlighed til kælderbeværtninger, og i Viborg fik han chancen for at forme et sådant ly i kælderdybet.

Som Ulriksen fortalte det, udførte en træskærer i Århus 10 munke til væggene. Ansigterne var efter sigende karikaturer, der forestillede fremtrædende medlemmer af Viborg Borger- og Haandværkerforening. På mystisk vis forsvandt fire munke. Ulriksen fik træskærer Schou i Sct. Mathias Gade til at snitte fire afløsere.

I de år indførte han i øvrigt Munkeplatten, der skulle gøre det overkommeligt for gymnasiaster at få et måltid mad til Odins fadøl. Pris: 4,85 kroner. Den voksende skare af latinskoleelever fik “Munkekælderen” til at træde i baggrunden til fordel for “Latinerly” – snart slet og ret “Ly”. Man tager “på Ly”.

Tilbage til munkene. Yderligere fire figurer forsvandt. Men siden er fem vendt tilbage. Hermed kan Ly i skrivende stund mønstre 11 munke plus en original skitse til én af figurerne. Den var en gæst så venlig at komme med. Tegningen sidder i hjørnet over for “Baasen”.

Her til sidst en lille dråbe af Ballunds vid: “Drik, mens du lyster, flasken har en søster.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *