Den mystiske stenkiste

Lund Domkirke i Skåne er en slags storesøster til Viborg Domkirke. Historisk og arkitektonisk har de meget til fælles. Oplagt, at de to byer er venskabsbyer.

Domkirken i Lund har en sarkofag med ærkebiskop Anders Sunesen, der døde i 1228. Lægger vi i tankerne et låg på stenkisten i Viborg Domkirkes nordre kryptkapel, kan de to minde om hinanden. Også den har med sikkerhed huset en betydningsfuld person, men beboeren er ukendt.

Byggesten for byggesten gav stenkisten i Viborg sig til kende i 1863, da bygningsarbejdere brød kirken ned. Den var hugget til byggesten i koret. I 1730-kirken adskilte mure tværskibets midterste rum fra de to korsarme, og i dem skjulte kisten sig. Tilsyneladende uden respekt, men dog centralt i kirken.

Da kyndige hænder fik samling på stenene, viste de sig at komme fra én og samme kampesten, hvilket er enestående. Akkurat som kisten i Lund har den et lille rum til hovedet og afløbsrender til ligvandet. Det er nærliggende at tro, at de er jævngamle.

Eskil, Svend og Niels var biskopper, mens den romanske Viborg Domkirke rejste sig, og var værdige til en plads i stenkisten. De døde i henholdsvis 1132, 1152 og 1191. Men det var vel også Kjeld, kirkens egen helgen, død i 1150? Sidstnævntes jordiske rester kan i givet fald ikke have ligget længe i kisten, for da han i 1189 fik status af helgen, blev han skrinlagt i eget kapel.

Yderligere en kandidat kan være den vældige biskop Gunner, om hvem vi blot ved, at han efter sin død i 1251 fik hvile foran Sct. Kjelds Kapels alter.

Denne ærkebiskop Sunesen var ham, der med hænderne i vejret fik Dannebrog til at falde ned fra himlen den 15. juni 1219. Hvert år den 15. juni sætter svenskerne et dansk flag ved Sunesens sarkofag. Lad os også kippe med flaget for den evigt ukendte i Viborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *