I 1994 kunne folk i 8800 Viborg besørge breve fra 93 postkasser. I skrivende stund er tallet 16 styk. Og det går kun den vej, hønsene skraber. Sådan er det bare.
Den kendteste postkasse gennem tiderne sad i Viborg Postkontors facade. Den stilsikre arkitekt Hack Kampmann tegnede ikke blot postbygningen i Sct. Mathias Gade 19, men også et arrangement med et postkasseskilt og en indbygget sprække til brevene. Skiltet forestillede en postrytter og havde en venlig lampe til de mørke timers forsendelser.
Kasse og kontor åbnede i julen 1917. Borte har taget både skilt og kasse. Den oprindelige tekst lød: “Postbrevkasse – Tømmes 10 minutter før hver brevomdeling og hver posts planmæssige afgang.” Det er i grunden ikke længe siden, at et indenbys brev kunne nå ud samme dag, hvis det var i kassen om morgenen.
Viborgs første postkasse var fra den 1. april 1851 og sad ved postkontoret, der dengang havde base i Sct. Mogens Gade 35. Få måneder efter flyttede kontoret til Sct. Mathias Gade 52, og kassen flyttede med. Postkasse nummer to kom i 1863 til at sidde på jernbanestationen ved Søndersø. I 1883 var antallet i Viborg oppe på 12. Seks daglige tømninger var normen i 1890.
Det danske postvæsen har rundet de 400 år. I begyndelsen var Viborg en vigtig station på postruten mellem Aalborg og Kolding, idet Hærvejen var postførende. Snart var Viborg dog hægtet af og måtte finde sig i at være et appendiks til Randers. En ny rute fra Viborg til Thisted gav i 1669 Viborg lidt oprejsning, og byen fik sin første postmester.
Postkasserne hænger naturligt sammen med frimærkerne. De vandt frem, og i 1860 lagde etaten sig fast på den postkasserøde udgave. Den har ikke ændret sig stort gennem tiderne. Men i hele landet er blot 1500 tilbage. De sidder mest og minder om en svunden tid. Hvad de dog ikke har måttet sluge i årenes løb.
For ikke at komme en postgang for sent er det nu, vi skal ære dem.