På én eller anden måde er der stil over de markeringssten, der følger den nordre side af stien mellem Hyrdebakken og Kildebakken. De står nok så smukt hele vejen op gennem slugten, hvorpå de tilsyneladende ender i ingenting.
De, der har skabt stenene, har ulejliget sig med at spidse dem til. De er sådan lidt fine i det. “VK” er det korte budskab på dem alle.
Hvad der ikke står af sten og pæle, når man sådan kommer til at kigge efter. Skelpæle, stipæle, naturgaspæle. Men VK-stenene er i en klasse for sig. “Er det den gamle kommunegrænse?” spørger én, da jeg bringer emnet på bane.
Skal jeg være ærlig, er jeg slet ikke interesseret i at vide, hvad de står for. De skal have lov til at stå som lidt af en gåde. Kan hænde, at de viser, hvor en vigtig kommunal ledning ligger. Fra tiden før de digitale kort.
Fra 1842 til 1970 eksisterede Asmild Tapdrup Landkommune øst for søerne. Den havde sin nordre grænse helt oppe ved Søbakken, hvilket punkterer idéen om en gammel sognegrænse. Lidt mod nordvest havde vi på de tider en underlig størrelse: Viborg Gråbrødre Landdistrikt med ganske få gårde og indbyggere.
Fra slutningen af 1950’erne og op gennem 1960’erne fik et miks af attraktiv udsigt og lav skatteprocent kvarteret langs Nørresøvej til at svulme. Asmild-Tapdrup Landkommune kom til at fremstå som et skattely. “Guldkysten” vrissede de ovre på Viborg Kommunes side.
En kommunalreform vinkede forude. Sognerådet gjorde meget for at beskytte den gamle grænse. Viborg Byråd var meget interesseret i at få Overlund og resten af østsiden under sine vinger. I 1917 og 1950 var et par enklaver kommet ind under Viborg.
Sognerådspolitikken var stærk, så da et udvalg med repræsentanter for sognekommunerne og amtsrådet i 1965 kom med en vejledende skitse, noterede de, at der ikke var et “presserende behov for sammenslutning”. Østsiden gjorde meget ud af at vise sit værd med veje, kloakker, gadelys og skole. Kom ikke her og tal om snylteri. Købstaden havde 25.500 indbyggere mod landkommunens små 3400.
Andre boller kom på suppen, da amtsrådet sidst i 1968 lagde en ny skitse frem. Ifølge denne skulle den nye Viborg Kommune fra den 1. april 1970 bestå af købstaden, Asmild-Tapdrup, Gråbrødre, Vinkel, Sdr. Rind og Almind. Den endelige kommune kom også til at bestå af Vorde-Fiskbæk-Romlund, Tårup-Kvols og dele af Ravnsbjerg.
Ja, det var dengang. Historien lå under de underlige sten.