I disse coronabefængte og indestængte tider søger ikke så få en mental havn i besættelsestiden, da onde kræfter udefra også greb ind i hverdagen. Det gælder såmænd også os, der slet ikke oplevede besættelsen. Nye værdier blomstrede op og viste, at meget alligevel var ladsiggørligt.
I 1940’erne var masseturisme og udlandsrejser kun for de få. På det felt led ingen de store afsavn. Alligevel reagerede mange ved at dyrke deres by og egn med fornyet kraft. En “Fodtur til terrænet nord for Nørresø” var alt nok til at lukke lys ind i en mørk tid.
Den nævnte fodtur er den første i bogen “Halvtreds udflugter i Viborgegnen”, som turistforeningen i 1946 sendte ud, og som samme forening ved sit 100-års jubilæum i 2006 udgav i et nyt oplag. Forfatteren var sparekassebogholder, turistmand og lokalhistoriker Holger Ballund Jensen.
I krigssomrene 1942, 1943 og 1944 bragte Viborg Stiftstidende Holger Ballund Jensens “Søndagsturen”. Forfatteren kom med forslag til en række strejftog på Viborgegnen, det være sig til fods, på cykel eller i tog.
Teksterne var i en småsnakkende stil. De blev mere eller mindre til, mens han selv vandrede og cyklede. Han overfodrer ikke sin læser med leksikalt lirumlarum, men leder blidt og venligt på vej. Undervejs bliver alle lidt klogere og meget gladere.
Viborgenserne tog beskrivelserne til sig, og bogen var et folkekrav. Men den er ikke det eneste tegn på, at viborgenserne fandt styrke i de indre værdier. Turistbrochurer og småhæfter peger i samme indadvendte retning. Et sigende eksempel er guiden “Viborg – et mål for turen”. Den vejleder læserne, så de på gåben eller per cykel kan tage turen til Viborg fra Aarhus, Aalborg, Herning, Hobro, Holstebro, Løgstør, Randers, Silkeborg og Skive.
I en turistbrochure fra disse år læser vi om Viborg og nærmeste omegn: “Alt, hvad Danmark ejer af naturskønhed, findes samlet omkring Viborg inden for et område på 10 kilometer i omkreds.” Så fortvivl ikke.
Mangel på klassiske bøger, foldere og infotavler skal ikke være en dårlig undskyldning for ikke at finde en passende “nærtur” – som norsk tv i en serie kaldte fænomenet. Den slags finder den søgende i rigt mål. Og det er så let som ingenting at finde informationer på nettet, skønt det nu er rart at have en hyggelig fætter som Ballund med sig.
Når hele verden atter ligger åben, er det på sin plads at huske de bibelske ord om, at den ikke er en tabt sjæl værd. Denne er noget så lokal. God tur.