Nogle gadenavne er mere søgte end andre. “Skansebakken” er helt på sin plads. Sådan da. Den oprindelige Skansebakke lå cirka midt i Dumpen. En smal slugt gik mellem Skansebakken og plateauet med Sparretoft, ser vi på Resens kort fra 1677.
Den stejle gade Skansebakken fik sit navn i 1921 og fører fint tanken tilbage til den “gamle fortifikation med grave og volde” – som der står på det gamle kort. Med andre ord: byens befæstning.
Det er ikke godt at vide, hvor stor en rolle Skansebakken spillede i anlægget. I det mindste havde borgerne engang forbud mod at ændre på den. Netop i Dumpen – Store Dump – har stadsgraven været markant. For neden knækkede befæstningen mod øst ad Lille Dump og ned til søen.
I Lille Dump har et vandløb forstærket effekten. Oppe fra Slusen kom endnu et løb, og det er ikke umuligt, at Sct. Mikkels Port har ligget ved en voldgrav med vand.
En del husker med gru på, hvordan kørelærerne beordrede dem til at vende på den stejle Skansebakke. Ikke noget med at røre kantstenen. Hold bilen i koblingen. Så var det lettere at holde skansen.