Asmilds vejrhane er en pelikan

I den kristne legende plukker pelikanmor sit bryst, så hun kan give næring til sine unger. Symbolet troner nok så fint på toppen af Asmild Kirkes tårn og viser, hvilken vej vinden blæser. En vejrhane kan godt have form som en pelikan.

Lad dig ikke snyde af, at vindfløjen bærer årstallet “1937”. Den har siddet her i al slags vejr siden 1737, og det nyere årstal viser blot, at den 200 år efter var til hovedreparation.

Pelikanen sidder også til minde om kirkens helt store velgører, Charlotte Amalie Gyldensparre (1678-1757), der i øvrigt havde statsmanden Peder Schumacher – bedre kendt som Griffenfeld – som farbror. Griffenfeld opdagede for sent, hvorhen de politiske vinde blæste. På selve skafottet omgjorde Christian den Femte en dødsdom til livsvarigt fængsel.

I 1700 lod Charlotte Amalie Gyldensparre sig vie til den næsten 24 år ældre landsdommer Hans Lange, ejer af Asmild Kloster, herunder kirken. De to berigede kirken med korgitteret og pulpituret med portrætter af de oldenborgske konger.

Efter at han i 1711 døde, fortsatte hun med at højne Asmild. I 1713 brændte det tidligere kloster, og hun sørgede for tre nye længer i bindingsværk. Året før vindfløjen kom til, fik hun frisket kirkerummet op med en ny orgelfacade. I de år lod hun også kirkens ydre restaurere.

Mange år senere fik den nye Houlkær Kirkes klokkestabel en vindfløj med en blodig pelikanmor. Én af kirkens grundsten kommer fra moderkirken i Asmild, og det var nærliggende også at tage symbolet for Kristi blod med sig. Men bundpladens “CAGS” for Charlotte Amalie Gyldensparre er kun hjerteblod for Asmild.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *