Fra Gråbrødre Klosters plæne lader den tidligere Østre Skole sig betragte, som skolen tog sig ud, da den åbnede. Ganske nydelig.
Arkitekt Carl Lange fra Århus tegnede en skole, der fysisk var langt bedre end den kasserede skole i St. Sct. Mikkels Gade 19. Men nissen flyttede med til Rosenstræde.
Nissen havde form som det sociale skel mellem borgerskolen og friskolen. Den første del af skolen kostede penge at gå i, mens den anden del var gratis. Den nye skole var også delt i to; et plankeværk tværs gennem skolegården adskilte “friskaller” og “borgerkaniner”. I sommeren 1887 åbnede skolen med 215 betalere og 441 gratister.
Den gratis afdeling var med færre fag og timer på skemaet. De fleste af eleverne her havde et arbejde at passe ved siden af skolegangen, hvilket nok gavnede en fattig husholdning, men ikke rigdommen på kundskaber. Først i 1921 indførte byrådet en gratis enhedsskole.
Østre Skole kom til at ligge på Frøken Zahrtmanns Toft. Den havde navn efter Mariane Zahrtmann, der som den sidste af fire ugifte søstre døde i 1884. De var kendte som “Zahrtmann-søstrene” og tog ivrigt del i Viborgs kulturelle liv, ligesom de drev en pigeskole.
Engagementet havde de med fra deres forældre, provsteparret Henrik Christian Zahrtmann og Bodil Jochumine Tetens. Han havde aldrig kunnet ryste af sig, at han i sin københavnske studietid var en del af kredsen omkring litteraten Knud Lyne Rahbek og skuespillerinden Johanne Rosing.
Ud over at være engageret i kirke, teater og litteratur var provsten en habil landmand. Zahrtmanns Gård i Sct. Mogens Gade 26 havde godt med jord til landbruget, så byrådet så ret, da det i 1885 købte den bynære toft til skolen.
Ad flere omgange voksede Østre Skole. Nyere fløje fra 1953 og 1972 er stadig del af komplekset. I begyndelsen af 1930’erne toppede elevtallet ved næsten 1500. I 1935 åbnede Vestre Skole, og trykket faldt. I 1989 lukkede Østre Skole efter 102 års virke.