Et ansigt udadtil

Kunstfærdige gadedøre i gamle huse er et yndet objekt på turistplakater. Går vi det indre Viborg efter i sømmene, finder vi også her en pæn samling. Førhen var facader og døre mest til stads, mens det folkelige liv foregik til gårdsiden.

De to eksemplarer i Sct. Nicolaj Gade 10 har altid betaget mig, husets nuværende stand ufortalt. Bevaringsplanens ord om en god vedligeholdelse har over 50 år på bagen.

Sognepræst Rasmus Fog lod i 1808 det nydelige bindingsværkshus med de to empiredøre bygge. Rasmus Fog kom fra Ribe og var syvende generation af præster i familien. Er der ikke noget Ribe over huset? I 1790 kom han til Viborg for at virke som hjælpepræst i domkirken.

Fra 1800 var han sognepræst ved Gråbrødre Kirke. Da kirken i 1812 lukkede, flyttede Nørre Sogn ind i domkirken, og Rasmus Fog flyttede med som sognepræst. En overgang var han også med i latinskolens forstanderskab. I 1827 lod han sig pensionere, og fire år efter døde han.

Sønnen David brød familiens tradition med det himmelske. Som urmager valgte han det timelige. I Sct. Mathias Gade 68 drev han en forretning som både urmager og billardholder.

Det forholdsvis beskedne hus i Sct. Nicolaj Gade var fra 1952 til 1962 hjemsted for Skovgaard Museet. En tilbygning kom på dagsordenen. Men museet flyttede i stedet til Sct. Mogens Gade 3. Det lille hus med de to empiredøre fik lov til at være sig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *