Gadens smukke opkomling

I muren til porten i Sct. Mogens Gade 13 åbenbarer dele af en gammel påskrift sig: “overretssagfører”, “Middelsom Herred” og “kontor”. De er en lille hilsen til eftertiden fra overretssagfører Jens Breinholt Jørgensen (1862-1939).

Da Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning som ejer for nogle år siden satte bygningen i stand, dukkede ordene op, og de fik lov til at stå. Så har byvandrere og andet godtfolk noget at fundere over.

Bygningen er fra 1881 og er således ret så meget nyere end gadens navnkundige bygårde. Borgmester- og byfogedfuldmægtig Lauritz Buch Mølgaard lod den bygge. Stort tænkt er den. Veldrejede volutkonsoller og diverse gesimser giver den karakter. Den kan godt være med i det gode selskab.

Bygherren nåede lige en tid som sagfører, før han flyttede til København. I 1895 overtog overretssagfører Jens Breinholt Jørgensen hele herligheden. I seks år havde han med succes drevet sin forretning i Sct. Mathias Gade 42. I de følgende 44 år var Sct. Mogens Gade 13 hans sikre bastion; fra 1924 var sønnen Hagen Jørgensen med som ligeværdig part.

Det lille kryptogram på muren er ikke ældre end 1906. Efter det år var ikke kun Landsoverretten for Nørrejylland hans tumleplads. “Retterne i Viborg Købstads med Fjends-Nørlyng og Middelsom-Sønderlyng Herreders jurisdiktioner” kom med.

Middelsom Herred gik fra Sdr. Rind i vest til Langå i øst, og det grænsede til Sønderlyng Herred mod nord. En oldgammel inddeling, der først helt forsvandt i cirka 1960 – men altså ikke fra muren i Sct. Mogens Gade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *