Noget at se op til

Joakim Skovgaard var en blot 17-årig malerlærling, da han i 1874 fik lov til at male en profet på Viborg Domkirkes jomfruelige træloft over hovedskibet. Ganske vist én af loftets 12 små profeter, men han lagde sjæl i arbejdet og skabte en Joel, der godt kunne ligne hans far, guldaldermaler Peter Christian Skovgaard.

Arkitekt Hermann Storck, historiemaler Frederik Christian Lund og malermester Carl August Weber hentede inspirationen fra Sct. Michaels Kirke i tyske Hildesheim, da de formede loftets dekoration i Viborgs nyromanske domkirke. Det bestod af syv afsnit med bibelske motiver, garneret med fire store profeter og de nævnte 12 små.

Den unge Skovgaard kunne ikke så godt vide, at han små 40 år senere skulle være med til at tildække hele dekorationen og male en ny. Kunsthistoriker og kunstner Karl Madsen var klar i mælet i 1909, da han i gigantbogen – den måler 53 gange 42 centimeter – om Viborg Domkirke vurderede det Lundske loft: “Kirkens harmoni kræver ganske utvivlsomt et andet loft i en anden stil, et loft, dekoreret af Joakim Skovgaard.”

Karl Madsen medgav, at det miskrediterede loft kunne være godt nok for sin tid. Men imponeret var han så langtfra og talte om “fantasifattige fremstillinger”. Efter at Skovgaard og hans medhjælpere havde malet den enorme billedbibel, faldt det i overført betydning helt til jorden. Ifølge Karl Madsen var det mere håndværk og geometri end kunst.

I 1912 vendte Joakim Skovgaard stærkt tilbage til Viborg. Han havde en bevilling i ryggen. På et stort stillads malede han sammen med Niels Larsen Stevns og Viggo Madsen en ny dekoration.

Mens den oprindelige version holdt sig tæt op ad forbilledet i Hildesheim, var den nye en friere tolkning, dog med de samme motiver. Lunds loft eksisterer stadig under det nye af mahogni. Det kan man da kalde kunst med dobbelt bund.

Nærmest liggende på stilladset malede de tre malere med klare oliefarver, og i 1913 kunne de melde færdigt arbejde. Det nye loft spiller sammen med freskerne. Desuden vender de nye ansigter imødekommende mod vest, modsat de gamle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *