Ikke så svært at finde Holger

Jeg fandt ham forleden midt i Fåborg, den folkekære Holger Danske. Her sad Holger lidt atypisk med en fredsdue, og han var ved at lægge sværdet fra sig. I den fynske version er han nemlig en fredens bebuder. Samtidig gør han lidt reklame for den butik, der har sat skulpturen op.

Forfatteren og museumsmanden Peter Seeberg skrev engang, “at Holger Danske nu og da kom på besøg i Viborg”. Det udsagn gælder nok nærmest for enhver krog af kongeriget. Læser vi, hvad folkemindesamlere som Just Mathias Thiele og Evald Tang Kristensen har skrevet om Holger Danske, optræder sagnhelten her, der og alle vegne.

Nogle af sagnene knytter Holger Danske til Viborgsøerne. Versionerne stritter lidt til siderne, alt efter de folkelige fortællere. Men det er noget med, at en tjørn vokser op af vandet ud for Asmild Kloster, når fjenden lader sine krigsheste drikke af søen.

En skade bygger rede i træet og lægger et æg. Ud af ægget kommer spilleme Holger Danske, parat til at bekæmpe besætterne. I nogle versioner får han hjælp af en hær, der består af unge mænd og oldinge.

Andre sagn går ud på, at Holger Danskes gravsted er i Viborg Domkirke. Også her har han det med at vågne op til dåd. For eksempel kan han mærke, om den kristne hånd er stærk nok. Nogle rækker ham en greb af stål, men den klemmer han så let som ingenting sammen. Nej, den er endnu for svag.

Den gravsatte Holger er med garanti mand for at forhindre, at et andet sagn kommer til at ske: at “tyrken skal bruge Viborg Domkirke som hestestald”.

Sagn, der minder om de danske med Holger, har optaget folk over det meste af verden. Den danske tradition har vistnok været omkring Frankrig, hvor en vis Ogier de Danois er folkehelten.

Louis Pio, det danske socialdemokratis grundlægger, var en sand Holger Danske-specialist og fik i 1869 udgivet bogen “Sagnet om Holger Danske, dets udbredelse og forhold til mytologien”. Også han har nogle linjer om Holger og Viborg, her med Thiele som kilde. Forfatteren hører i disse sagn folkets stemme. Det råber på en bedre verden.

Jeg giver ordet til Pio: “Der profeteres en gylden tidsalder, da vold og uretfærdighed skal ophøre, da frihed og lighed, velstand, fred og retfærdighed skal herske på hele Jorden.”

Det er ikke dumt ind imellem at finde Holger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *