Da Mogens bankede på

En erindring fra gymnasietiden dukkede op, da jeg beundrede Amtmandsgårdens gamle kontordør. Den fineste jugenddør har ført ind til en dannet verden, men også en dør til novellen “Mogens”, som J.P. Jacobsen brød igennem med. Snart lå fortællingen på latinskolernes pulte. Gad vide, om han holder skansen, den gode Mogens.

“De troer nu, fordi jeg seer fiin ud i Klæder; at jeg derfor ogsaa skal være en fiin Mand. Min Fader var en fiin Mand, og det er blevet mig sagt, at han kunde saa uhyre Meget, og det kunde han vel ogsaa, da han var Amtmand,” siger Mogens i robåden til den skønne Kamilla.

Amtmandsgården ved Nytorv var fra 1820 til 2004 residens for 15 amtmænd, og i en stiftsby som Viborg var de også stiftamtmænd. De kunne noget, disse amtmænd. Typisk topembedsmænd, der var et smut forbi den gamle stiftsby, og som trak et pust af dannelse med sig. Endnu omkring første verdenskrig kørte amtmanden rundt i en karet med lakajer.

Johan Franciscus Gottlieb Schønheyder bosatte sig som den første i Amtmandsgården. Dengang var Viborg Amt en ret ny konstruktion, der i 1794 kom til efter Hald Amt – tidligere Hald Len med en række af lensmænd.

Skulle noget nyde fremme i lokalsamfundet, var det godt at have amtmanden med. Som statens betroede mand havde han kontakter opad. Det var også i den fine Amtmandsgård, de kongelige boede, når de besøgte undersåtterne. Så tog amtmanden imod med sabel ved siden og busket sovsekande på hovedet.

I 1848 hed amtmanden Lucas von Bretton. Det var dengang, folket helt fejlagtigt frygtede for, at en “slavehær” fra Rendsborg snart ville hærge egnen. Så megen magt havde Bretton, at han tillod folk at dræbe løsgående tyske håndværkere, hvilket heldigvis ikke skete. Så var det mindre dramatisk, da han lod Amtmandsgårdens vognremise omdanne til et herligt lysthus.

Brettons lysthus gør sig fortsat i Amtmandens Have, der har fået nyt liv som en tilbagetrukken byhave for os alle. En atmosfære af noget forgangent hviler over den. Havearkitekten kaldte den i sin plan “giardino segreto” – en hemmelig have. Sig det ikke til nogen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *