En verden til forskel

Den kan godt ligne en lille tornado, skulpturen ved Borgvolds rotunde. Den tre meter høje skulptur består af 17 forskudte granitskiver. Officielt hedder den “Skytale”, men mange kalder den “At rejse”. Den handler om udlængsel.

Granitten er fra Indien, Norge, Sverige, Finland og Bornholm. Skiverne er med gådefulde bogstaver og tegn. Kunstværket kom i 2008 på plads og er en gave fra Eventyrerklubben i Viborg. Stenhugger Palle Jepsen gav kunstneren Peter Stuhrs idéer form.

Forfatteren Jules Verne med “Jorden rundt i 80 dage” og “Rejsen til Jordens indre” har stået fadder til værket, men Peter Stuhr lod sig også inspirere af de gamle grækeres skytaler.

En skytale er en stav. Med den kan en indviet både skjule og afkode et budskab. Den hemmelige skrivelse har form som en læderstrimmel med bogstaver. Ved at sno strimlen omkring den rigtige skytale kan modtageren læse kryptogrammet.

Ude i den store verden venter eventyret. Men det er først under hjemlige himmelstrøg, at det hele falder på plads. Som at sno en læderstrimmel omkring en kodestav på Borgvold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *