På afveje i Viborg

Norske byer er begyndt at dyrke “snarveier”, altså smutveje, genveje. Kommunerne forbedrer disse ofte oversete fod- og cykelstier og sætter skilte op.

I Viborg er det en smutvej, når vi skrår gennem Borgvold i stedet for at runde krydset. Men ellers er det i midtbyen nok så som så med stier, der kan korte vejen.

I Norge er mange byer mere åbne og naturagtige, som Viborg var det førhen, da vi for eksempel havde en folketrampet snarvej, der langs byvolden gik bag om nogle haver. Den forbandt Sct. Mogens Port med Sct. Hans Port og hed naturligvis Bagom. I dag hedder den Reberbanen.

Her i byen kan det være mere interessant at introducere begrebet “en afvej”. Det kan være berigende at vælge andre veje end de vante. At komme på afveje.

Tag for eksempel op ad Bispestien. Gå langs Stænderpladsens østside og fortsæt ad den lille sti, der langs den tidligere landsrets vestgavl fører til Gråbrødre Klosters have. Derfra op ad klostergyden til Pumpetorvet. Så lidt ned ad Sct. Mogens Gade. Drej til venstre efter nummer 21 og gå gennem Sct. Mogensparken til portåbningen ved Reberbanen. Ret for snuden ovre på den anden side ligger Garnisonspladsen med dens lågeadgang til kirkegårdens irgange. Lur mig, om ikke nye perspektiver her åbner sig for vandreren.

Efter denne tur er benene med garanti knap så blytunge, når de atter skal ud på den slagne vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *