Rettens tunge vej

Den sidste arrestant har gået den tunge gang over Sukkenes Bro fra Viborg Arrest til Vestre Landsret. Landsretten flyttede i 2014 til den anden side af søerne. Broen mistede sin rolle som forbindelse mellem de to retslige instanser.

Kristoffer Varming, Justitsministeriets arkitekt, havde ikke nogen bro med, da han i 1917 forelagde sit forslag for Folketinget og Landstinget. For Kristoffer Varming var en tunnel den rette løsning. Måske spillede det ind, at en bro forstyrrede hans idé om en retsbygning i ren herregårdsstil.

Byggeplanen kom i udvalg. Rettelserne her var få. Men de folkevalgte kunne ikke lide tanken om “en underjordisk, mørk gang”. De fik en lukket bro, der krydsede Gråbrødre Kirkestræde i otte meters højde.

Den kan da godt minde om Sukkenes Bro i Venedig. Den, der forbinder Dogepaladset med det gamle fængsel, og som fører over kanalen Rio di Palazzo. Digteren Lord Byron gav den navn. Kvindebedåreren Casanova er blandt de mange, der har gået vejen.

I Viborg gav folkeviddet broen navn. Den er en detalje, som viborgenserne nødig undværer. Ej heller navnet. Alene kigget gennem den er – fængslende. Jeg ved faktisk ikke, om skikken fra Venedig er fulgt med. At elskende kysser hinanden, når de befinder sig under den. Suk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *