Nye tider, nye sæder

En kirkelig menighed overtog for en del år siden bygningen efter et soldaterhjem i Viborg. Nærmest symbolsk kom et krucifiks til at hænge på det selvsamme søm, der indtil da havde båret dartskiven.

Det er da meget sympatisk, at noget af det gamle får lov til at følge med, når formålet skifter. Mest markant ser vi det på afholdsbevægelsens gamle højborg i Gravene 18. Navnet, de syvtakkede afholdsstjerner og manende mottoer på den pilastersmykkede facade lever pænt videre, skønt stedet siden 1995 har været en højborg for værtshuslivet.

“Viborg Afholdshiem” åbnede den 29. april 1906. Aholdsbevægelsen havde siden 1884 vokset sig stærk i Viborg og omegn. Afholdsloger, -foreninger og -lag brød frem af alkoholens tåger. Bygningen med den store afholdsstjerne øverst kom til at stå som det manifeste bevis på, at afholdsfolkene holdt idealismens fane højt.

Arkitekt Jesper Jespersen fra Fredericia tegnede denne storslåede kombination af møde-, overnatnings- og spisested. Med sine Viborg-rødder vidste han nok, hvad der gjorde sig på den attraktive grund.

En nutid, der blot iler forbi, fanger næppe budskaberne ved de tre små stjerner. De lyder så: “Sæt målet højt – hold trofast stand”, “Med Gud for hjem og fædreland” og “Et folk, der vil, det sejre kan”. Efter dagens smag nok noget svulstigt, men det er aldrig nogen skade til at række mod stjernerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *