Skolehistorien er godt gemt

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ve’ det. Skolestræde 2 ligner et hus fra midt i 1800-årene, hvilket det i princippet også er. Men godt gemt i murværket mod nord og øst befinder sig rester af et hus fra den sene middelalder.

Før 2019 var hele bygningen fredet, men nu er kun de sølle brokker fra begyndelsen af 1500-årene under fredningens beskyttende vinger. Vi har her at gøre med den først kendte latinskole i Viborg.

Latinskolen er formentlig lige så gammel som Viborg Stift, det vil sige fra cirka 1060. Trolig har skolen i de første mange år haft til huse i domkirkens Mariekloster. Den 17. juni 1501 ramte en lynild Viborg Domkirke. Hele domkirkekvarteret led stor skade. Nok derfor opstod i 1508 tanken om et selvstændigt skolehus.

Godt hjulpet af et gavebrev fra en Bent Knudsen skød huset op på Skolestrædes østre side. Her havde latinskolen hjemme helt frem til 1742. Skolen overlevede endog den store brand i 1726, men den var godt brugt.

Arnoldus Dyssel, Viborgs tidligere borgmester og nu storentreprenør, købte skolen. Slut med skoletugtens trædemølle. Nu skulle den nederste etage være hestemølle for det nye tugt- og manufakturhus.

Planen var at bygge en latinskole på Dyssels grund mellem Skolestræde og Sct. Mogens Gade, men i 1760 kom den prægtige Sct. Mogens Gade 1 fordelagtigt til salg. Så var den sag afgjort. Tiden indtil 1772 måtte skolen dog henslæbe i domhusets nedre regioner.

I 1926 flyttede katedralskolen endegyldigt bort fra katedralens kvarter. Alligevel kan det være på sin plads at udtrykke et længe leve for “latinerkvarteret”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *